World Press Photo collection online

Homepage of the new World Press Photo website

Homepage World Press Photo website

Integratie van het online archief in de nieuwe website van World Press Photo, gelanceerd op 23.04.2015

De opdracht was het creëren van politiek- en foto-historische context rondom alle winnende (pers)foto’s in het World Press Photo archief binnen een nieuwe online omgeving. Daarnaast moest het archief voor een breed, internationaal publiek toegankelijk worden gemaakt. Enerzijds via een gebruiksvriendelijk zoeksysteem met trefwoorden en anderzijds via een timeline en themapagina’s. De opdracht behelsde ook het achterhalen van zo veel mogelijk ontbrekende informatie en foto’s, vooral uit de vroege periode 1955-1970.

Dat betekende drie jaar schatgraven in het World Press Photo archief (collectionvan ruim 12.000 foto’s, gemaakt tijdens de periode 1955-2014 door 1500 fotografen uit 80 verschillende landen.

Features page World Press Photo website

Features page World Press Photo website

De meeste mensen kennen World Press Photo van de harde nieuwsfoto’s, bijvoorbeeld van de Vietnamoorlog. In de jaarlijkse wedstrijd en tentoonstelling krijgt echter de hele bandbreedte van de fotojournalistiek, inclusief sport, natuur, techniek en kunst, een podium. Op de nieuwe website komt de rijkdom van de collectie beter tot zijn recht, onder andere via de themapagina’s en via de collecties die gebruikers zelf aanleggen en met elkaar delen, de fan boards. De timeline biedt toegang op jaar en daarmee een prachtig chronologisch overzicht van de veranderingen en ontwikkelingen in de pers- en documentaire fotografie sinds 1955.

Werkzaamheden: eindverantwoordelijk voor alle nieuwe content m.b.t. het online archief, onderzoek, beeldredactie, teksten, opzetten en begeleiden van de onderwerpsontsluiting (via controlled vocabularies en tag libraries) en crowdsourcing van ontbrekende informatie via social media.