In Egypte

 

Introductietekst in het souterrain, foto: Eddo Hartmann
Introductietekst in het souterrain, foto: Eddo Hartmann

In Egypte. Reizigers en fotografen, 1850-1900
Tentoonstelling: Huis Marseille, 11.03 – 04.06. 2017
Lezing: Egyptomanie, Spui 25, Amsterdam, 08.05.2017

De tentoonstelling liet een ruime selectie van 19e-eeuwse foto’s van Egypte zien uit Nederlandse collecties. Uitgangspunt was de bijzondere rol die Egypte in de geschiedenis van de fotografie speelt – meer dan elk ander land.

Foto's van Francis Frith, Tuinzaal, foto: Eddo Hartmann
Foto’s van Francis Frith, Tuinzaal, foto: Eddo Hartmann

Sinds Napoleons militaire invasie van Egypte in 1798 was er in Europa een ware egyptomanie ontstaan. De tentoonstelling liet zien hoe het ontstaan van de egyptologie als academische discipline, de opkomst van het toerisme en de technische en de economische ontwikkeling van de fotografie zelf, in de 19e eeuw nauw vervlochten raakten. Fotografen in Egypte bedienden namelijk zowel egyptologen als toeristen. Hun foto’s waren ook in Europa te koop, waardoor de fotografie niet alleen het toerisme maar ook buitenlandse investeringen in Egypte stimuleerde.

Foto's van J.H. Insinger en objecten uit het RMO, Kleine Zaal, foto: Eddo Hartmann
Foto’s van J.H. Insinger en objecten uit het RMO, Kleine Zaal, foto: Eddo Hartmann

In de tentoonstelling stonden diverse Nederlandse Nijlreizigers centraal, onder wie Jan Herman Insinger, Richard Polak, Hendrik Veder, Willem de Famars Testas en Marius Bauer. Een groot deel van de geëxposeerde foto’s waren door hen naar Nederland meegenomen of, in het geval van Insinger, daar zelf gemaakt. De foto’s waren afkomstig uit het Rijksmuseum, het Rijksmuseum van Oudheden, het Nederlands Fotomuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Koninklijke Verzamelingen, Teylers Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteiten van Amsterdam en Leiden.

Werkzaamheden: conceptontwikkeling, onderzoek & selectie, inrichting, teksten

English summary: Research, curation and production of the exhibition In Egypt, Travellers and Photographers, 1850 – 1900, presenting a wide selection of 19th-century photographs of Egypt from Dutch collections, Huis Marseille, Amsterdam, 2017.

Photo above: Antonio Beato, Temple Complex of Luxor, partially flooded by the high water level of the Nile, c. 1890 (Collection Rijksmuseum, Amsterdam)