Chrystel Lebas: Regarding Nature

 

 

Chrystel Lebas: Regarding Nature
Tentoonstelling: Huis Marseille, 10.12.2016 – 05.03.2017

Dit project betrof een grote tentoonstelling, in beide panden van Huis Marseille, van Regarding Nature een serie foto’s die de Franse fotograaf Chrystel Lebas in opdracht van het Natural History Museum in Londen had gemaakt. Lebas was gevraagd om nieuw werk te maken rondom een tot dan toe anonieme collectie glasnegatieven van het Britse landschap uit het begin van 20e eeuw. Dit leverde niet nieuw werk op maar ook de naam van de fotograaf: Sir Edward James Salisbury (1886-1978), een bekende Britse botanist en ecoloog.

In de tentoonstelling hadden we de foto’s en films van Chrystel Lebas gecombineerd met nieuwe, door Chrystel gemaakte afdrukken van Salisbury’s negatieven en een selectie van documenten en foto’s uit Salisbury’s persoonlijke archief dat in de Royal Botanical Gardens in Kew wordt bewaard.

Ook maakte Chrystel Lebas voor de tentoonstelling een serie foto’s op Ameland, dat net als de Britse landschappen die zij fotografeerde, al eeuwenlang onder invloed van klimaat en mens verandert of dreigt te veranderen.

Werkzaamheden: conceptontwikkeling, selectie & samenstelling, zaalteksten

English summary: Curation of the exhibition Chrystal Lebas: Regarding Nature in Huis Marseille, Amsterdam (2017), featuring the photo project that was the result of a special commission Chrystal Lebas received from the Natural History Museum in London. The project focused on the collection of early twentieth-century glass negatives made by the well-known British botanist and ecologist Sir Edward Salisbury. The exhibition also included objects from Salisbury’s personal archive in the Royal Botanical Gardens in Kew.

Photo above: Chrystel Lebas, Étude d’un paysage à la dérive (Ameland), 2016 (Collection Huis Marseille)