The Great Exhibition (1851)

 

Glazen fontein in Crystal Palace, 1851, foto: C.M. Ferrier (Rijksmuseum, Amsterdam
Glazen fontein in Crystal Palace, 1851, foto: C.M. Ferrier (Rijksmuseum, Amsterdam)

Foto’s voor de juryrapporten van de Great Exhibition, Londen 1851
Onderzoeksproject als resultaat drie artikelen (zie ook: Publicaties): Bulletin van het RijksmuseumImagining Paradise / Encyclopedia of Nineteenth-Century Photography, 2004-2007

Alle landen en hoogwaardigheidsbekleders die in 1851 aan de Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations in Londen (de eerste wereldtentoonstelling) hadden deelgenomen ontvingen als dank een luxueuze presentatieset van de officiële catalogus en de juryrapporten. De juryrapporten werden geïllustreerd met foto’s, op dat moment één van de modernste illustratietechnieken. Dat terwijl de fotografie toen pas twaalf jaar oud was en nog lang niet had bewezen een volwaardige illustratietechniek naast de houtgravure of de lithografie te kunnen zijn. In totaal moesten er voor alle sets 20.000 foto’s met de hand worden afgedrukt, opgeplakt en ingestoken, een ongekend massale operatie voor die tijd. Het werd dan ook een prestigeproject: voor de organisatie, de Britse regering én de fotografie zelf, en kwam, zoals uit het onderzoek bleek, met heel veel pijn en moeite tot stand.

Werkzaamheden: archief- & bronnenonderzoek in het Rijksmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, het Victoria and Albert Museum en het Imperial College in Londen, schrijven van verschillende wetenschappelijke artikelen

English summary: Research project on the Photographs for the Jury Reports of the Great Exhibition of 1851, conducted in archives in England and the Netherlands, which resulted in a paper in The Rijksmuseum Bulletin and papers in several other publications, 2004-2007.

Photo above: Claude-Marie Ferrier, West End of Crystal Palace during the Great Exhibition, 1851, plate in Volume II of The Reports by the Juries on the Subjects in the Thirty Classes in which the Exhibition was Divided (Rijksmuseum Collection)