Fox Talbot: Dawn of the Photograph

William Henry Fox Talbot: Nelson's Column in aanbouw, Trafalgar Square, Londen, april 1844 (National Media Museum, Bradford)

William Henry Fox Talbot: Nelson’s Column in aanbouw, Trafalgar Square, Londen, april 1844 (National Media Museum, Bradford)

Een van de oudste foto’s van Londen: Trafalgar Square als bouwput, met de beroemde zuil ter ere van de Britse zeeheld Horatio Nelson in de steigers en op de achtergrond St. Martin-in-the-Fields. Door de posters op de schuttingen weten we dat Talbot de foto begin april 1844 moet hebben gemaakt. Het papieren negatief (17 x 21 cm) zorgt voor een ietwat wazig beeld, hoewel dit ook te wijten is aan de eeuwige mist in Londen …

Afgelopen week ging in Londen, in het Science Museum, de tentoonstelling Fox Talbot: Dawn of the Photograph open. Mocht je tussen nu en 11 september in Londen zijn, ga dan beslist kijken, want het is een unieke kans om deze bijzondere, vroege en kwetsbare foto’s te zien. Ze komen maar heel zelden uit het depot. Hieronder een korte introductie van Greg Hobson, die met Russell Roberts de tentoonstelling samenstelde:

Het Rijksmuseum heeft ook foto’s van Talbot en zijn tijdgenoten in de collectie. Deze kun je bekijken in mijn Rijksstudio The Pencil of Nature: Talbot & Friends.

This entry was posted in Tentoonstellingen and tagged , , . Bookmark the permalink.