Festival voor nieuwsfotografie

Start 14e Grand Prix, Solitudering, Stuttgart, 19 juli 1964 (foto: Erich Baumann)

Start 14e Grand Prix, Solitudering, Stuttgart, 19 juli 1964 (foto: Erich Baumann)

Deze spectaculaire kleurenfoto, gemaakt door de Duitse persfotograaf Erich Baumann (van Pressefoto Baumann), was de eerste kleurenfoto die ooit bij World Press Photo werd bekroond. Baumann kreeg in 1965 de 1e prijs in de kleurencategorie, die dat jaar speciaal was geïntroduceerd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van World Press Photo. In de tentoonstelling was het hoekje met kleurenfoto’s het populairst bij de bezoekers. Terwijl voorzitter Peter van Breukelen twee jaar eerder nog had gezegd niet in de toekomst van de kleurenfotografie te geloven aangezien de essentie van een persfoto niet per se in kleur hoefde te worden uitgedrukt. Heel langzaam maakte de kleurenfotografie zijn opmars in de pers, eerst in advertenties, daarna in tijdschriften en tot slot, eind jaren tachtig, in kranten. In 1987 ontving World Press Photo voor het eerst meer inzendingen in kleur dan in zwart-wit.

Festival NieuwsfotografieAfgelopen zondag liet ik deze foto zien in Museum Hilversum tijdens het Festival voor nieuwsfotografie. Naar aanleiding van World Press Photo’s 60-jarig bestaan en de nieuwe website, waarop het archief van winnende foto’s een prominente plek heeft gekregen, vertelde ik daar over verschillende technische en visuele ontwikkelingen in de internationale persfotografie sinds 1955. Behalve kleur in de fotojournalistiek, kwam ook de fotosequentie aan de orde, een belangrijke categorie in de jaren zeventig toen camera’s steeds vaker met een motor drive werden uitgerust. Daarnaast besprak ik de winnende foto’s van enkele fotojournalisten die een meer conceptuele en experimentele benadering aan de dag leggen.

Over al deze onderwerpen heb ik features (themapagina’s) gemaakt voor de website van World Press Photo, zie bijvoorbeeld: World in ColorPhoto Sequences en Concept & Experiment.

Overigens laten de jaarwinnaars van 1955 en 2015 – toevallig allebei Denen – ook zonder woorden zien hoe sterk de persfotografie in 60 jaar veranderd is:

Het Festival voor nieuwsfotografie duurt nog t/m 20 februari, de tentoonstelling met alle winnende foto’s van de Canon Zilveren Camera 2015 is t/m 28 februari in Museum Hilversum te zien en reist daarna door het land.

This entry was posted in Online, Presentaties and tagged , , , . Bookmark the permalink.