Fotografie in het Rijksmuseum

RP-F-2015-58-1-kleinDeze spectaculaire foto van de brug over het Heusdens kanaal is sinds 1 december te zien in het Rijksmuseum. De foto is in 1896 gemaakt door de Bossche fotograaf Arnaud Pistoor, aantekeningen en stempel zijn van waterstaatkundig ingenieur en letterkundige R.P.J. Tutein Nolthenius (1851-1939) die de brug eind 19de eeuw ontworpen had. Zijn achterkleinzoon Paul Tutein Nolthenius heeft deze en vijf andere foto’s uit dezelfde serie onlangs aan het museum geschonken. Nog tot 1 maart hangen ze op de vaste fotowand in zaal 1.18 tussen Breitner, Veth en de meesters van de Haagse school. Je kunt ze ook in een speciale rijksstudio op de website van het museum bekijken.

Rijksmuseum: Fotowand in zaal 3.2 (1900-1950)De fotocollectie van het Rijksmuseum telt ongeveer 140.000 foto’s. Een elke drie maanden wisselende selectie is op een aantal vaste plekken in het museum te zien. Behalve in de 19de eeuw, is dat ook altijd in de 20ste eeuw op de 3de verdieping onder het dak. Afgelopen week vond er weer een wisseling plaats en hebben we in de zaal met het vliegtuig (3.2.) een mooie reeks naakten uit de jaren ’20 en ’30 opgehangen, van o.a. Eva Besnyö, Erwin Blumenfeld, Brassaï, Frantisek Drtikol en Wally Elenbaas. In de papiervitrine in dezelfde zaal liggen nu foto’s van Piet Zwart en een exemplaar van het beroemde door hem ontworpen boek NKF: N.V. Nederlandsche Kabelfabriek Delft uit 1928.

Rijksmuseum: bedrijfsfotoboeken in zaal 3.4 (1950-2000)Aan de andere kant van het museum, in de zaal met de jurk van Yves Saint Laurent (3.4), staat ook een vitrine waarin steeds een wisselende selectie fotoboeken – vaak bedrijfsfotoboeken – te zien is. Op dit moment zijn dat Vuur aan Zee (1958) en De draad van het verhaal (1960). Nog meer naakt in het kabinetje met de geweldige wombtomb (3.3). Daar hangen nu drie foto’s van de Amsterdamse fotograaf Cor Jaring gemaakt tijdens verschillende happenings, waaronder de opening van de ‘sekssoos NVSH’ in een politiek jongeren café aan de Nes, met een portret van Pamela Koevoets in cellofaan, en een happening in het atelier van Frans de Boer Ligtveld. Ga snel kijken want half maart wisselen alle foto’s weer!

Het museum heeft ook een Photographic Gallery, maar de afgelopen maanden was deze ruimte tijdelijk door Dick Bruna ‘gekaapt’ en nu door Johannes Vermeer … vanaf 24 maart 2016 is er weer fotografie te zien: Carel van Hees in het kader van Document Nederland.

This entry was posted in Tentoonstellingen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.