Marco van Duyvendijk: kimono’s van Amami

Screen Shot 2016-01-26 at 20.35.10

http://www.marcovanduyvendijk.nl/uncategorized/voor-de-kunst/

Dit is een pagina op de website van Marco van Duyvendijk, een van mijn favoriete fotografen (een van zijn foto’s is te vinden op mijn home page). Marco maakt al jaren in eigen beheer prachtige, verfijnde en verzorgde fotoboeken. Nu zou hij graag een mooi boek maken over de bijzondere kimono-productie op het subtropische eiland Amami, waar hij dit jaar samen met zijn tolk en model Haruka uitgebreid is geweest. Via Voor de Kunst hoopt hij genoeg geld bijeen te halen om het boek te kunnen realiseren.

Ik heb Marco in 2000 (of was het misschien 2001?) leren kennen nadat hij op goed geluk een kort, handgeschreven briefje met slechts een van zijn foto’s naar Huis Marseille had gestuurd. Als conservator ontving ik maandelijks tientallen brieven, e-mails, cd-rom’s, weblinks en boeken van fotografen die hun werk graag bij ons onder de aandacht wilden brengen. Daarvan kon ik maar een enkeling uitnodigen om zijn of haar portfolio te komen presenteren. Marco was een van hen, want ik was direct gegrepen door de sfeer en de kleur van dat ene fotootje, gemaakt op een van zijn reizen in Roemenië. Marco bleek autodidact en het spreekwoordelijke natuurtalent die na zijn studie psychologie was gaan reizen om vooral te kunnen fotograferen. Hij liet bij zijn eerste bezoek klassieke, tijdloze zwart-wit foto’s zien, maar echt bijzonder en onderscheidend waren zijn kleurenfoto’s. In 2003 was hij een van de drie jonge fotografen – naast Charlotte Dumas en Gert Jan Kocken – die in Huis Marseille een eigen tentoonstelling kreeg, zijn eerste. Sindsdien volgden vele exposities elders terwijl Marco vanaf Roemenië steeds verder oostwaarts reisde …

Update 1 februari 2016: Marco heeft via voordekunst zijn boek gefinancierd weten te krijgen!

This entry was posted in Diversen and tagged , , . Bookmark the permalink.