Chrystel Lebas: studiobezoek

Work in progress: foto's van Ameland
Work in progress: foto’s van Ameland in Chrystel Lebas’ studio

Afgelopen week heb ik heel weinig van Photo London gezien maar ben wel uitgebreid bij Chrystel Lebas in haar studio geweest ter voorbereiding van de tentoonstelling die ze in december in Huis Marseille krijgt.

Een sneak preview van haar wonderschone Plant Portraits:

chrystels-herbariumDe plantenportretten maken onderdeel uit van Chrystels nieuwste project dat in de tentoonstelling te zien zal zijn. In 2011 gaf het Natural History Museum in Londen haar de opdracht nieuw werk te maken rondom een intrigerende collectie anonieme glasnegatieven van het Britse landschap uit het begin van de 20e eeuw. Het project, dat dit jaar wordt afgerond, leverde niet alleen een nieuw oeuvre op maar ook de naam van de fotograaf: de glasplaten bleken te zijn gemaakt door de beroemde Britse botanist en ecoloog Edward James Salisbury (1886-1978). Op de website van het Natural History Museum staat een mooie korte documentaire waarin je Chrystel samen met een van de botanisten van het museum aan het werk ziet in de voetsporen van Salisbury: Looking at past habitats through a modern lens.

We zijn samen ook naar de bibliotheek en het archief van de Royal Botanical Gardens in Kew geweest want daar wordt Salisbury’s archief bewaard inclusief zijn botanische notitieboekjes, foto’s en herbaria. Hopelijk kunnen we die voor de tentoonstelling lenen.